U bent nu hier: Home / Wat / Ondernemingsraad

Ondernemingsraad

Als ondernemingsraad vertegenwoordigt u de belangen van de medewerkers. Een goede pensioenregeling hoort daarbij. Als vakbonden niet bij het overleg over de pensioenregeling zijn betrokken, heeft de OR expliciet instemmingsrecht op grond van artikel 27 van de Wet op de Ondernemingsraden. Simmer ondersteunt ondernemingsraden bij wijzigingen in de pensioenregeling.

collectiefpensioenadvies pensioenadvies4

Wij vinden het wenselijk dat de ondernemingsraad vanaf het begin van het wijzigingstraject betrokken wordt. Zo kan de ondernemingsraad meedenken over de doelstelling van de pensioenregeling en de mogelijke alternatieven. Wij ondersteunen de ondernemingsraad bij de beoordeling van een instemmingsaanvraag voor een wijziging in de pensioenregeling.

Pensioencursus

Om een besluit te kunnen nemen over de pensioenregeling is kennis over pensioenen noodzakelijk. Simmer zorgt dat u als ondernemingsraad de noodzakelijke aspecten van uw pensioenregeling begrijpt. Simmer heeft een basiscursus klaarliggen om de leden van de ondernemingsraad inzicht te geven in de verschillende aspecten van de pensioenregeling en ontwikkelingen in de pensioenmarkt. Simmer kan ook een in company pensioencursus voor de ondernemingsraad verzorgen.

Wat vindt de medewerker belangrijk?

Om als ondernemingsraad een goed besluit te kunnen nemen over de pensioenregeling, is het wenselijk te weten wat medewerkers belangrijk vinden in een pensioenregeling. Simmer kan een enquête verzorgen, waaruit de voorkeuren van medewerkers naar voren komen, zonder dat zij alle details van de pensioenregeling hoeven te kennen.

Pensioenregelingen vergelijken

Om mogelijke alternatieven te beoordelen, is het ten eerste belangrijk om de kwalitatieve verschillen te weten. Maar Simmer heeft ook een model ontwikkeld om pensioenregelingen kwantitatief te vergelijken. Door de alternatieve pensioenregeling als percentage van het salaris weer te geven, wordt de impact van een wijziging duidelijk en kunnen eventueel compensatiemaatregelen worden voorgesteld.

Ook de uitvoeringsovereenkomst is van belang

Niet alleen de pensioenregeling als arbeidsvoorwaarde valt onder het instemmingsrecht, maar ook de uitvoeringsovereenkomst (het contract dat de werkgever met de pensioenuitvoerder sluit). Dat kan een pensioenverzekeraar zijn, een Algemeen Pensioenfonds of een Premie Pensioen Instelling (PPI). Vooral bij beschikbare premiesystemen (Defined Contribution-regeling) is het belangrijk dat de ondernemingsraad kritisch naar de voorwaarden kijkt. De condities van de uitvoeringsovereenkomst hebben namelijk invloed op (de hoogte van) de pensioenregeling

Neem contact op

 

of

download de gratis pensioencursus

Sorry, u bent vergeten uw zoekterm op te geven