U bent nu hier: Home / Nieuws / Introductie Algemeen Pensioenfonds

Introductie Algemeen Pensioenfonds

Laatste update: 16 december 2016

Per 1 januari 2016 is het algemeen pensioenfonds (APF) geïntroduceerd. Dit fonds maakt een nieuwe bundeling van verschillende pensioenregelingen in zgn. kringen mogelijk. Hierdoor kunnen allerlei voordelen worden behaald in het belang van deelnemers, zoals het beperken van bestuurlijke lasten, vermogensbeheer- en uitvoeringskosten. Elke kring kent een eigen beleggingsbeleid en toeslagambitie. Net als in elk ander pensioenfonds is het bestuur verantwoordelijk voor een evenwichtige belangenafweging van alle betrokken partijen. Ook al worden veel APF-en opgericht door verzekeraars, een APF moet zelfstandig besluiten kunnen nemen. De verzekeraars proberen via een APF hun vermogensbeheer en uitvoeringssystemen uit te breiden.

Een APF valt, net als andere typen pensioenfondsen, onder het nieuw Financieel Toezichtskader (nFTK). Pensioenverzekeraars vallen onder het toezicht volgens Solvency II. Binnen het nFTK is het mogelijk om pensioenaanspraken te verlagen, maar een pensioenverzekeraar kan dat alleen als uiterste redmiddel in geval van faillissement doen. Doordat pensioenverzekeraars meer zekerheid moeten bieden, vragen zij hogere garantiepremies en zullen ze het pensioenvermogen minder risicovol beleggen. Hierdoor zijn de premies bij een verzekeraar meestal hoger en de kans dat moet worden bijbetaald lager, maar is er ook een lagere kans op verlaging van aanspraken.

De Algemeen Penioenfondsen die nu een vergunning hebben zijn:

  • STAP is het eerste algemeen pensioenfonds in Nederland. De goedkeuring van De Nederlandsche Bank (DNB) is op 17 juni 2016 verleend. STAP is opgericht met een startkapitaal van pensioenuitvoerder TKP en verzekeraar Aegon. 
  • Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds, die op 18 juli 2016 de vergunning van DNB heeft ontvangen.
  • Op 30 september 2016 heeft Het Nederlandse Pensioenfonds, het algemeen pensioenfonds dat is opgericht door verzekeraar ASR, de benodigde vergunning van DNB ontvangen.
  • De Nationale APF, opgericht door NN Investement Partners en AZL, kon op 4 november 2016 officieel van start.
  • Volo Pensioen opgericht door pensioenuitvoerder PGGM, is het vijfde APF dat een vergunning kreeg is. The vergunning is verkregen op 23 november 2016.
  • Het Delta Lloyd Algemeen Pensioenfonds (Delta Lloyd APF) heeft op 16 december 2016 bekend gemaakt dat zij een vergunning heeft gekregen van DNB. 

 

Anderen lazen dit ook:

  1. meer premie mogelijk in beschikbare premieregelingen
  2. AOW- en pensioenleeftijd verder omhoog
  3. Prinsjesdag 2016: voorgestelde aanpassingen op pensioengebied
Sorry, u bent vergeten uw zoekterm op te geven