U bent nu hier: Home / Nieuws / meer premie mogelijk in beschikbare premieregelingen

Meer premie mogelijk in beschikbare premieregelingen

Laatste update: 11 oktober 2016

We hebben nu al een lange tijd te maken met een lage marktrente en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Dit heeft gevolgen voor de opbouw van de pensioenen.

De premie die de werkgever bij een beschikbare premieregeling inlegt, is gebaseerd op een fiscale staffel met een rekenrente van 4% of 3%. Dit betekent dat er levenslang (dus ook na pensionering) 4% of 3% rendement gemaakt moet worden om een pensioenuitkering te kunnen verkrijgen die vergelijkbaar is met de fiscaal maximaal toegestane middelloonregeling (een ouderdomspensioen van 1,875% van de pensioengrondslag per jaar). Maar door de lage marktrente is dit niet haalbaar: er wordt feitelijk te weinig ingelegd om zo’n uitkomst te behalen. De ‘pensioenpot’ groeit onvoldoende, waardoor de verwachte pensioenuitkering bij een beschikbare premieregeling lager is.

Bij een middelloonregeling zijn de kosten gebaseerd op de marktrente. Door de huidige lage marktrente moet er meer premie betaald worden om het rendement te behalen dat nodig is voor de toegezegde pensioenuitkering. De premie voor een middelloonregeling is daarom (veel) hoger dan de premie voor een beschikbare premieregeling op basis van de staffels van 3% of 4%. 

De premie bij een beschikbare premieregeling is dus meestal lager, en door de lage marktrente krijgen de werknemers bij deze regeling straks een lagere pensioenuitkering. Tot voor kort kon de werkgever dit niet compenseren door meer premie in te leggen, omdat er alleen staffels werden aangeboden van 3% en 4%. 

Fiscaal waren staffels op basis van een lagere rekenrente al wel toegestaan, maar er waren geen pensioenverzekeraars die deze beschikbare premiestaffels aanboden. Inmiddels is dat wel het geval. Zo bieden o.a. a.s.r., Delta Lloyd en Zwitserleven staffels aan met een rekenrente van 2,5%, 2,0% en lager. Hierdoor is het mogelijk om hogere premies in te leggen in beschikbare premieregelingen. 

De Belastingdienst keurt dergelijke beschikbare premiestaffels alleen goed voor pensioenuitvoerders die ook een middelloonregeling uitvoeren, dat zijn verzekeraars en pensioenfondsen. PPI's (premiepensioeninstellingen) mogen dit (vooralsnog) niet. De beschikbare premiestaffels gebaseerd op een lagere rekenrente zijn meestal goedgekeurd voor 5 jaar. Daarna worden ze opnieuw getoetst op basis van de kostprijs voor een middelloonregeling.

Voor ondernemingen die de overstap willen maken van een middelloonregeling naar een beschikbare premieregeling zijn de staffels voor beschikbare premieregelingen op basis van een lagere rekenrente wellicht een goede optie. Het pensioenbudget dat zij voor de middelloonregeling bestemden, konden zij bij een overstap naar de beschikbare premieregeling tot voor kort vanwege de staffels van 3% en 4% niet volledig besteden aan het pensioen. Dit had een lagere pensioenuitkering voor hun werknemers tot gevolg. Dat kunnen zij nu oplossen door gebruik te maken van de staffels op basis van een lagere rekenrente.

 

Anderen lazen dit ook:

  1. AOW- en pensioenleeftijd verder omhoog
  2. Introductie Algemeen Pensioenfonds
  3. Prinsjesdag 2016: voorgestelde aanpassingen op pensioengebied
Sorry, u bent vergeten uw zoekterm op te geven